Leppoisa järjestys lastenhuoneessa. Totta vai tarua? Sisältää edun ja kuvat lastenhuoneesta... • Järjestysvinkit

Tunnesuhde

Leppoisa järjestys lastenhuoneessa. Totta vai tarua? Sisältää edun ja kuvat lastenhuoneesta…

Kun lapset olivat pienempiä mietin, millä ihmeellä vähentäisin tavaraa lastenhuoneesta. Lapset eivät halunneet luopua pölyäkeräävistä karvanaamoista, keräilyhahmoista ja pääsiäisyllätyksistä, joilla ei edes leikitty.

Joskus tuntui siltä, että helpompaa olisi ollut tunkea jätesäkkiin vaan kaikki piirustukset ja askartelut, aarteet ja muut tilpehöörit! Lapset keräili ja (keräilee edelleen) kaikenlaista pientä. Kunnon hamstereita käppyrä keppeineen ja kivineen.

Meillä ei näkynyt enää lattiaa, huone hukkui legoihin ja muuhun sälään nopeasti. En halunnut hävittää mitään salaa, siitä vasta itku olisi tullutkin.

Tuli monta kertaa  niin surullinen ja voimaton olo tämän kaiken lelumäärän keskellä. En osannut enää puhua nätisti lapsilleni, kun kaikki tavarat ja lelut toivat  ärsytyksen tunteen.  Koko ilmapiiri kotona kääntyi pakkaselle. Taistelutilanne kärjistyi aina, kun kyse oli siivoamisesta tai järjestämisestä.

En olisi vielä muutamia vuosi sitten uskonut, että saisin kysymyksiini apua ja vastaukset. Tässä miettiessäni ”entistä elämäämme”, kerron miten sain pysyviä vastauksia ja ratkaisuja painaviin ongelmiini. Ja etenkin leppoisan järjestyksen meille.

Paikka kaikelle – kaikki paikalleen

Kuulin vuosi sitten keväällä ensimmäisen kerran Ilana Aallon Paikka kaikelle lastenhuoneessa -verkkokurssista ja kuin pyynnöstä Ilana kutsui minut osallistumaan kurssille.

Tottakai minulla on omat metodini järjestämiseen, ajattelin, mutta kuinka ollakaan en osannut niitä viritellä omien lasteni huoneeseen järkevästi. Päätin osallistua ennakkoluulottomasti ja katsoa, mitä kurssi piti sisällään.

Ilana lupasi kurssillaan enemmän aikaa ja vähemmän tavaranpyörittämistä. Osui nappiin. Sitä parasta järjestystä olenkin aina pyöritellyt — tuloksetta. Samaan aikaan saatoin tiuskia, kun kukaan muu ei tee yhtään mitään siivoamisen eteen ja pahanilman lintuna pörhälsin halki lastenhuoneen viikko toisensa jälkeen.

Nyt jälkeenpäin voin sanoa kurssista, että liikoja ei luvattu! Meillä ilmapiirin paraneminen on ollut saavutettavissa kurssin ansiosta. Samoin voin sanoa lelumäärien hallinnnasta. Ja voitko kuvitella, lastenhuoneen siivoaminen vie aikaa alle 10 minuuttia!

 Mutta kun haluan olla hyvä vanhempi

Huomasin kurssin myötä kiinnittäeeni huomiota omaan käyttäytymiseen. Ostelu kirpputoreilta ei vähentänyt tavaramäärää tai helpottanut luopumisen tuskaa. Päin vastoin. Kyllä tavaraan saadaan aikaan tunnesuhde, oli se sitten uusi tai käytetty,  lahja tai löytö. Luonnehtisin entisiä tapojani näin; käypiä syitä ihan mihin tahansa tavaratulvaan:

 • yritin olla hyvä vanhempi hyvittämällä leluilla ja ostamalla (omaan pahaan mieleeni) lapselleni tavaraa. ”Kun lapsi tulee onnellisemmaksi, niin minäkin tulen tai päinvastoin”
 • tekaisemalla lapsilleni onnellisen lapsuuden, jonka mittana on lelumäärä
 • hyväksyin meille kotiin kaikki lelulahjoitukset, vaatteet ja kaikki mitä meille saatettiin antaa. Saatoinhan säästää pitkän pennin, mutta en hermojani…

Eihän ne lelut ja tavarat yksinään liiku, vaikka tuntuvatkin lisääntyvän keskenään…

Paikka kaikelle lastenhuoneessa ei muuttanut minua ihmisenä, mutta hillitsi meidän vanhoja käyttäytymismalleja ja opetti jopa niistä kokonaan eroon. Saamme keinoja hallita tavarapaljoutta.

Kyllä, ymmärrän nyt käytökseni syyt, koska lasteni huone on ollut yksi haastavin temmellyskenttä  ja tunteiden pyörä johtuen totutuista tavoista kiertää negatiivista kehää. Ja ratkaista ongelmia väärin menetelmin.

Kurssilta saaduilla neuvoilla ja perehdyttävillä vinkeillä sain  kuin sainkin etäisyyttä totuttuun tapaan.

Lastenhuone on lasten!

Jos lapset viihtyvät sotkuisessa huoneessa, se sallitaan ehdottomasti. Epätäydellisyys on hyvästä ja parhaat leikit virittyy yleensä aikuisten silmin katsottuna kaaoksen päälle tai keskelle “tavaramyrskyä”.

Mielestäni tärkein oivallus koko kurssin ansiosta on kuitenkin, että  lelukaaosta voi sittenkin hallita. Jes, se kuuluisa tavaratasapaino!

Miksi siis murehtisin kodin järjestämisestä enää yhtään?

Avain siistimpään lastenhuoneeseen on, ettei ylläpidetä vanhoja kaavoja, vaan saadaan lapset mukaan raivaustouhuun. Nähdään ne kompastuskivet. Omaksuminen on helppoa viikko kerrallaan Ilanan ohjeistuksella. Raivausmetodin opittuamme siirryimme kategorisointiin lasten kanssa. Kuvallisten ohjeiden kanssa ei voi epäonnistua. Niin selkeää ja helppoa!

Ehdoton suosikkini oli päätöksentekoon vaikuttavat vinkit. Ja se, että viikko viikolta sain materiaalin videona, jota pystyi kotiaskareiden lomassa kuuntelemaan. Kertaaminen oli helppoa tiivistelmien avulla. Lisäksi kurssin oma Facebookryhmä antaa vertaistukea ja kurssin aikana saat Ilanalta suoraan vastauksia heränneisiin kysymyksiin. Kurssin tehtäväkirja edesauttaa etenemistä muistiinpanoineen ja tahdittaa rytmiä.

 Lopullinen arvioni kurssista:

Vaikka itse järjestän ammatikseni, tuntui omien lasten tavarat ja tunteet todella henkilökohtaisilta. Siksi mä iloitsin siitä, että Paikka kaikelle lastenhuoneessa -verkkokurssilla paneuduttiin myös vuorovaikutuksen saloihin. (Sen lisäksi, että Ilana on ammattijärjestäjä hän on myös Toimiva vuorovaikutus -kouluttaja)!

En halua missään nimessä siirtää lapsilleni vääriä tapoja. Haluan opettaa, miten voi elää ja auttaa käsittämään järjestämisen niksejä. En aio hukata yhtään enempää aikaani jankutukseen, kauhisteluun ja uhkailuun. Lastenhuone on nyt kurssin ansiosta pysynyt leppoisassa järjestyksessä. Tärkeintä on nyt se, että jokainen perheenjäsen on oivaltanut kurssilta saadun metodin, miten edetä hankalissa siivoustilanteissa ja kääntää ne kompastuskivet voitoiksi. Lastenhuonetta kunnioitetaan ja uskomatonta, mutta koko perhe tietää missä mitäkin on! Usko pois! Ja parasta että:

Ilana lupaa, mitä leppoisa järjestys pitää sisällään

 • lelut saavat rauhassa levittäytyä
 • stressin voi unohtaa
 • tavarat saa paikoilleen alle 10 minuutissa

 

Kova lupaus, mutta huomasin sen toimivan niin kuin pitääkin. Voin allekirjoittaa täysin kurssin toimivuuden, niin kuin 150 muutakin kurssin käynyttä vanhempaa. 

Jos tunnistat tilanteen mm. näistä:

Pehmolelut kasaantuvat sänkyihin, nurkkiin ja lattialle pölyyntymään ja niitä on liikaa (miten niitä edes voi säilyttää!!!). Legot liikkuvat jalkojesi alle yön pimeydessä ja päivällä ne ovat kaikkialla. Valmiit rakennelmat eivät löydä paikkaansa. Paperisälä valtaa pöydät, hyllyt ja tasot. Pikkulelut ovat aina hukassa, kun niitä tarvitaan, samoin hahmot ja figurit ovat joka paikassa, mutta ei kuitenkaan missään. Muovailuvahaa irrotellaan milloin mistäkin, askartelut, kynät ja paperit väärissä paikoissa kaiken kaikkiaan, piirustuksiin ja taideteoksiin hukutaan eikä tiedä mitä niille tehdä. Likaiset, puhtaat ja puolipitoiset -kaikki lattialla ja paljon muuta…

Ennen kuin olet täysin loppu ja voimaton tai tartut uhkaavasti jätesäkkiin

Saat tilalle haluamasi:

 • leppoisan järjestyksen lastenhuoneeseen
 • ikuisen jäsenyyden käydä kurssia ja kerrata oppeja milloin vain
 • parhaat neuvot ja niksit päätöstentekoon
 • vinkit ja opit tavaratasapainon hallintaan
 • erottaa turhat tärkeistä (ja päästä ylimääräisestä eroon sovussa lasten kanssa)
 • paikat kaikelle – kaikki paikalleen
 • huokaista helpotuksesta, irrottautua negatiivisesta kehästä ja syyllisyyden tunteesta
 • saada enenmmän aikaa mieluisille asioille
 • metodin, jota voit hyödyntää koko kodin järjestämisessä (ohittamaton etu)

Ehdotan, että osallistut tästä mukaan Suomen ainoalle lastenhuoneen järjestämiskurssille!  

Jotta leppoisa järjestys tulisi sinun lastesi huoneeseen, tarjoan sulle *kurssin 10€ edullisemmin, kuponkikoodilla Järjestysvinkit, syötä kuponkikoodi ostoskoriin tämän linkin kautta:

Tästä ilmoittautumaan Paikka kaikelle lastenhuoneessa -kurssille

*Kurssin hinta 97€ , nyt vain 87€ kuponkikoodilla Järjestysvinkit. 

Ilmoittautuminen voimassa vain 20.3-25.3.2018, joten toimi ripeästi.

Kurssi alkaa 29.3.2018, joten eiköhän siis tavata kurssin omassa Facebookryhmässä ja jaetaan tunnelmia lisää!

 

Ilolla ja yhteistyöllä Ilana Aalto/Paikka kaikelle sekä Laura/ Järjestysvinkit

 

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *