Eettinen valinta ja kulutus - rättikaupoilta vessapaperiostoksille • Järjestysvinkit

Tunnesuhde

Eettinen valinta ja kulutus – rättikaupoilta vessapaperiostoksille

Mua melkein itkettää tämä maailmanmeno. Tuon tuosta kuulen  kysymyksiä asiakkailta ja seuraajilta Instagramissa  miten kuluttajien tulisi käyttäytyä kierrättämisen suhteen ja mikä on eettinen valinta? Ja samalla toinen puoli maailmaa ostaa ja kuluttaa hupiin pikamuotia rättikauppojen luona. No mitä uutta tässä on? Vaatebisnes on vaan niin pöyristyttävää halpaketjujen ihmemaassa. Koko ajan uutta, erilaista mallia, farkkua, hametta tuotetaan halvalla ilman  eettisten ja ekologisten periaatteiden kustannuksella. Ja ihminen ostaa koska etsii jotain hetken onnentunnetta  ja höyryää dopamiinin perässä.

Mutta mitä tekee kuluttajat.  ”Ei koske meitä”  – ajatus vie kuluttajat pikamuodin piiriin verkossa ja ostareilla. Samalla tavalla ajatus on korostunut lähipäivinä COVID-19 viruksen ympärillä. Mutta kyllä se koskee.  KAIKKI KOSKEE MEITÄ! Ihan niin kuin kuluttaminenkin. On tietysti oikein tällä hetkellä kiinnittää huomiota miten suojautua yksilön tasolla ja huolehtia lähimmäisen sekä perussairaiden terveydestä pahamaisessa maailmassa. Ja tästähän me yhdessä selvitään. Mutta nyt on aikaa miettiä ja  haluaisinkin muistuttaa, että samalla tavalla voimme alkaa  kiinnittää huomiota valintoihimme ja ostokäyttäytymiseemme.

Kuva Janina Huovari

Martat : ”Eettisyys ja vastuullisuus ruoan sekä hyödykkeiden tuotannossa tarkoittaa, että raaka-aineiden käyttö tai kasvatus, tuotantoprosessi ja työntekijöiden olosuhteet ovat hyvät ja kestävällä pohjalla. Kaiken tuotannon pitää olla kestävää, eettistä ja vastuullista”

 

Valtaosa kuluttajille nykyään tarjolla olevista vaatteista valmistetaan halpatuotannon maissa. Muotia tuotetaan yhä nopeammin, yhä halvemmalla ja yhä useammin sosiaalisista tai ympäristövaikutuksista piittaamatta. Kuluttaja ei välttämättä tule miettineeksi ostamansa tuotteen alkuperää tai ymmärä, kuinka pitkän ketjun tuloksena kyseinen tuote on ostoskassiin päätynyt. Samaan aikaan kun pikamuodin hinnat laskevat ja vaateketjujen kannattavuutta maksimoidaan kilpailun kiristyessä, yhä pienempi osuus lopputuotteen hinnasta jää tuotteiden valmistajille köyhissä maissa. Minimaalisen palkan lisäksi työntekijät joutuvat usein työskentelemään ilman heitä suojelevaa työlainsäädäntöä. Mikäli lainsäädäntöä on, sen toteutumista ei välttämättä valvota.

Kotikäynneillä asiakkaillani on koskemattomia pussukoita ja nyssyköitä hintalappuineen. Ei todentotta edes muisteta, mihin rahat tai aika on käytetty.

Ei ole uutisissa kuulunut pahemmin ilmastonmuutoksesta

Se miten syömme ja kulutamme on elintärkeää ja ostokäyttäytyminen on lähes suoraan verrannollinen muutokseen ilmastossa. Entä nyt? Tänään puhumme viruksesta, joka syö meiltä leivän suusta. Varsinkin pienyrittäjiltä. Tässä kohtaa verkkokurssini ajankohta osui nappiin, jolloin porukka saa järjestää kotiaan ja vaatteitaan minun ohjauksessani. Ja ilman muuta kysymyksiä herää kuluttamiseen liittyen.

 

Kulutustottumukset

Tässä onkin sinulle oiva hetki tarkastella kulutustottumuksiasi. Ei se mitään, vaikka hamstrasit vessapaperia, mieti myös kuinka voisit tukea paikallista pienyrittäjää. Olisiko aika hankkia lahjakorttielämys itselle tai kaverille tulevaisuuteen? Hae kakku tai leivoslahjakortti. Tai kysy, millä tavoin voisit auttaa lähellä olevaa pienyrittäjää? Olisiko lahjakortti vaatelainaamoon passeli juuri sinulle? Tai verkkokurssi kodin järestämiseen (tulossa keväällä uusi ryhmä) tai vaikka siivousapu? Mitä tekee ompelijat, liikuntaohjaajat, käsityöläiset, pienleipomot kotimaassa? Sä voit tehdä fiksuja ratkaisuja yksilönä. Aivan kuin kaiken tämän kummallisen epidemian eteen. Se, että kulutamme viisaasti pitää Suomen pystyssä.

Kuva Janina Huovari

 

Vastuullinen kuluttaja tekee kestäviä valintoja kaikissa arjen hankinnoissaan ja käyttämissään palveluissa.

Nyt on aikaa harkita ja pohtia omaa kuluttamista ja valintoja, Mitä, jos tilaisit vaatteen kotimaiselta valmistajalta? Tai hyödyntäisit ompelijaa ja näin ollen korostaisit omaa persoonallisuuttasi jo tehtyjen vaatevalintojen viidakosta kotonasi. Aina ei tarvitse ostaa uutta. Uusiomateriaaleja käytetään myös tuotantopuolella yhä innovatiivisemmin ja on jo tätä päivää hankkia itselleen vähintäänkin kierrätyksestä vaatteet.

 

  • Ajaton ja kestävä design – tuotteet ei vanhene

  • Osta vain tarpeeseen ja harkiten

  • Hanki kierrätettyjä vaatteita

  • Päätä keskittyä kotimaiseen

  • Mistä vaatteestasi pidät, tuunaa ammattilaisen hyppysistä vielä parempi

  • Lähellä tuotettu vaate (tai tuote)  ei kuormita ympäristöä kuljetuksensa vuoksi lainkaan samassa mittakaavassa kuin toiselta puolelta maailmaa rahdattu tuote

Olennaista on pyrkiä tuntemaan tuotteen alkuperä ja valmistajan toiminnan eettiset ja ekologiset periaatteet mahdollisimman tarkasti. Voit olla varma, että näitä eettisiä ohjeistuksia noudattavat jokainen pienyrittäjä Suomessa.

 

Pieni toive ja eettisyys edellä! Aina pienyrittäjän puolella!

 

Tule kommentoimaan Instagramin, mitä mieltä sä olet tämän hetkisestä kuluttamisesta ja ketä yrittäjää sä kannustat Suomessa?

Nähdään  @laura_holmstrom_ INSTASSA!

//Laura

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *