Eettinen valinta ja kulutus - rättikaupoilta vessapaperiostoksille • Järjestysvinkit

Tunnesuhde

Eettinen valinta ja kulutus – rättikaupoilta vessapaperiostoksille

Mua melkein itkettää tämä maailmanmeno. Tuon tuosta kuulen  kysymyksiä asiakkailta ja seuraajilta Instagramissa  miten kuluttajien tulisi käyttäytyä kierrättämisen suhteen ja mikä on eettinen valinta? Ja samalla toinen puoli maailmaa ostaa ja kuluttaa hupiin pikamuotia rättikauppojen luona. No mitä uutta tässä on? Vaatebisnes on vaan niin pöyristyttävää halpaketjujen ihmemaassa. Koko ajan uutta, erilaista mallia, farkkua, hametta tuotetaan halvalla ilman  eettisten ja ekologisten periaatteiden kustannuksella. Ja ihminen ostaa koska etsii jotain hetken onnentunnetta  ja höyryää dopamiinin perässä.

Mutta mitä tekee kuluttajat.  ”Ei koske meitä”  – ajatus vie kuluttajat pikamuodin piiriin verkossa ja ostareilla. Samalla tavalla ajatus on korostunut lähipäivinä COVID-19 viruksen ympärillä. Mutta kyllä se koskee.  KAIKKI KOSKEE MEITÄ! Ihan niin kuin kuluttaminenkin. On tietysti oikein tällä hetkellä kiinnittää huomiota miten suojautua yksilön tasolla ja huolehtia lähimmäisen sekä perussairaiden terveydestä pahamaisessa maailmassa. Ja tästähän me yhdessä selvitään. Mutta nyt on aikaa miettiä ja  haluaisinkin muistuttaa, että samalla tavalla voimme alkaa  kiinnittää huomiota valintoihimme ja ostokäyttäytymiseemme.

Kuva Janina Huovari

Martat : ”Eettisyys ja vastuullisuus ruoan sekä hyödykkeiden tuotannossa tarkoittaa, että raaka-aineiden käyttö tai kasvatus, tuotantoprosessi ja työntekijöiden olosuhteet ovat hyvät ja kestävällä pohjalla. Kaiken tuotannon pitää olla kestävää, eettistä ja vastuullista”

 

Valtaosa kuluttajille nykyään tarjolla olevista vaatteista valmistetaan halpatuotannon maissa. Muotia tuotetaan yhä nopeammin, yhä halvemmalla ja yhä useammin sosiaalisista tai ympäristövaikutuksista piittaamatta. Kuluttaja ei välttämättä tule miettineeksi ostamansa tuotteen alkuperää tai ymmärä, kuinka pitkän ketjun tuloksena kyseinen tuote on ostoskassiin päätynyt. Samaan aikaan kun pikamuodin hinnat laskevat ja vaateketjujen kannattavuutta maksimoidaan kilpailun kiristyessä, yhä pienempi osuus lopputuotteen hinnasta jää tuotteiden valmistajille köyhissä maissa. Minimaalisen palkan lisäksi työntekijät joutuvat usein työskentelemään ilman heitä suojelevaa työlainsäädäntöä. Mikäli lainsäädäntöä on, sen toteutumista ei välttämättä valvota.

Kotikäynneillä asiakkaillani on koskemattomia pussukoita ja nyssyköitä hintalappuineen. Ei todentotta edes muisteta, mihin rahat tai aika on käytetty.

Ei ole uutisissa kuulunut pahemmin ilmastonmuutoksesta

Se miten syömme ja kulutamme on elintärkeää ja ostokäyttäytyminen on lähes suoraan verrannollinen muutokseen ilmastossa. Entä nyt? Tänään puhumme viruksesta, joka syö meiltä leivän suusta. Varsinkin pienyrittäjiltä. Tässä kohtaa verkkokurssini ajankohta osui nappiin, jolloin porukka saa järjestää kotiaan ja vaatteitaan minun ohjauksessani. Ja ilman muuta kysymyksiä herää kuluttamiseen liittyen.

 

Kulutustottumukset

Tässä onkin sinulle oiva hetki tarkastella kulutustottumuksiasi. Ei se mitään, vaikka hamstrasit vessapaperia, mieti myös kuinka voisit tukea paikallista pienyrittäjää. Olisiko aika hankkia lahjakorttielämys itselle tai kaverille tulevaisuuteen? Hae kakku tai leivoslahjakortti. Tai kysy, millä tavoin voisit auttaa lähellä olevaa pienyrittäjää? Olisiko lahjakortti vaatelainaamoon passeli juuri sinulle? Tai verkkokurssi kodin järestämiseen (tulossa keväällä uusi ryhmä) tai vaikka siivousapu? Mitä tekee ompelijat, liikuntaohjaajat, käsityöläiset, pienleipomot kotimaassa? Sä voit tehdä fiksuja ratkaisuja yksilönä. Aivan kuin kaiken tämän kummallisen epidemian eteen. Se, että kulutamme viisaasti pitää Suomen pystyssä.

Kuva Janina Huovari

 

Vastuullinen kuluttaja tekee kestäviä valintoja kaikissa arjen hankinnoissaan ja käyttämissään palveluissa.

Nyt on aikaa harkita ja pohtia omaa kuluttamista ja valintoja, Mitä, jos tilaisit vaatteen kotimaiselta valmistajalta? Tai hyödyntäisit ompelijaa ja näin ollen korostaisit omaa persoonallisuuttasi jo tehtyjen vaatevalintojen viidakosta kotonasi. Aina ei tarvitse ostaa uutta. Uusiomateriaaleja käytetään myös tuotantopuolella yhä innovatiivisemmin ja on jo tätä päivää hankkia itselleen vähintäänkin kierrätyksestä vaatteet.

 

  • Ajaton ja kestävä design – tuotteet ei vanhene

  • Osta vain tarpeeseen ja harkiten

  • Hanki kierrätettyjä vaatteita

  • Päätä keskittyä kotimaiseen

  • Mistä vaatteestasi pidät, tuunaa ammattilaisen hyppysistä vielä parempi

  • Lähellä tuotettu vaate (tai tuote)  ei kuormita ympäristöä kuljetuksensa vuoksi lainkaan samassa mittakaavassa kuin toiselta puolelta maailmaa rahdattu tuote

Olennaista on pyrkiä tuntemaan tuotteen alkuperä ja valmistajan toiminnan eettiset ja ekologiset periaatteet mahdollisimman tarkasti. Voit olla varma, että näitä eettisiä ohjeistuksia noudattavat jokainen pienyrittäjä Suomessa.

 

Pieni toive ja eettisyys edellä! Aina pienyrittäjän puolella!

 

Tule kommentoimaan Instagramin, mitä mieltä sä olet tämän hetkisestä kuluttamisesta ja ketä yrittäjää sä kannustat Suomessa?

Nähdään  @laura_holmstrom_ INSTASSA!

//Laura

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käytämme evästeitä sisällön ja mainosten personointiin, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.

View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Keitä olemme

Verkkosivustomme osoite on: https://xn--jrjestysvinkit-5hb.fi.

Mitä henkilötietoa keräämme ja miksi

Kommentit

Kun sivuston käyttäjät jättävät kommentteja sivustolle, keräämme kommenttilomakkeessa olevat tiedot, sekä käyttäjän IP-osoitteen ja selaimen versiotiedot roskaviestien tunnistamisen helpottamiseksi. Kun vierailijat jättävät kommentin tälle sivustolle keräämme tiedon, joka on näkyvissä kommentointikentissä, IP-osoitteen sekä selaimen versioon liittyvät tiedot. Sähköpostiosoitteesta luotu anonymisoitu hajautustieto (hash) voidaan lähettää Gravatar-palveluun, jotta tiedetään onko kommentoija palvelun käyttäjä. Gravatar-palvelun tietosuojaseloste löytyy osoitteesta https://automattic.com/privacy/.

Media

Mikäli lataat kuvia tälle sivustolle, sinun tulee välttää sellaisten kuvien lataamista, joissa on tallennettu paikkatieto (EXIF GPS). Sivuston vierailijat voivat ladata ja katsoa paikkatietoa kuvista, joita sivustolla on.

Yhteydenottolomakkeet

Evästeet

Jos jätät kommentin sivustolle, voit valita nimen, sähköpostiosoitteen ja url-osoitteen tallennuksen evästeeseen. Tämä toiminto lisää käyttömukavuutta, koska lomaketta ei tarvitse täyttää jokaisella kerralla uudelleen kommenttia lisätessä. Evästetieto poistetaan selaimesta vuoden kuluttua. Mikäli sinulla on tili ja kirjaudut sivustolle asetamme väliaikaisen evästeen, joka päättelee tukeeko selaimesi evästeitä vai ei. Tämä eväste ei sisällä henkilötietoa ja se poistetaan kun selainikkuna suljetaan. Kun kirjaudut sisään asetamme useita evästeitä, jotka tallentavat kirjautumis- sekä näyttöasetuksesi. Kirjautumisevästeet poistetaan kahden vuorokauden kuluessa, näyttöasetuksiin liittyvät evästeet poistuvat vuoden päästä. Mikäli valitset “Muista minut” kirjautumisen yhteydessä, kirjautumistietojasi säilytetään kahden viikon ajan. Mikäli kirjaudut ulos, kirjautumiseen liittyvät evästeet poistetaan samassa yhteydessä. Mikäli julkaiset artikkelin tai muokkaat olemassa olevaa tallennamme selaimeen evästeen, joka sisältää muokattavan artikkelin ID:n. Eväste vanhenee yhdessä vuorokaudessa.

Muilta sivustoilta upotettu sisältö

Tämän sivuston artikkelit voivat sisältää upotettua sisältöä (esimerkiksi videoita, kuvia, artikkeleita jne.). Toisilta sivustoilta tuodun upotetun sisällön avaaminen on verrattavissa siihen, että vierailija itse kävisi kolmannen osapuolen sivustolla. Nämä sivustot voivat kerätä tietoa sinusta, käyttää evästeitä, upottaa kolmannen osapuolen seurantaevästeitä ja monitoroida vuorovaikutustasi upotetun sisällön kanssa, mukaan lukien vuorovaikutuksen seuranta jos ja kun olet kirjautunut käyttäjänä sivustolle.

Analytiikka

Kenelle jaamme tietosi

Kuinka kauan säilytämme tietoa

Mikäli jätät kommentin, kommenttia ja sen metatietoa säilytetään toistaiseksi. Tämä tehdään siksi, että voimme tunnistaa ja hyväksyä seuraavat kommentit automaattisesti sen sijaan, että säilyttäisimme ne moderointijonossa. Tallennamme rekisteröityneiden käyttäjien (jos sellaisia on) käyttäjäprofiilien tiedot. Kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus nähdä, muokata ja poistaa omia henkilötietojaan milloin vain. Ainoastaan käyttäjänimeä ei voi muuttaa. Verkkosivuston ylläpitäjät voivat nähdä ja muokata käyttäjäprofiilien tietoja.

Mitä oikeuksia sinulla on omaan tietoosi

Mikäli sinulla on käyttäjätili tälle sivustolle tai olet jättänyt kommentteja, voit pyytää koostetiedostoa omista henkilötiedoistasi, sisältäen kaiken henkilötiedon, jonka olet meille antanut. Voit myös pyytää henkilötietojesi poistoa. Oikeus omien tietojen poistoon ei koske sellaista henkilötietoa, joka meidän on säilytettävä ylläpidollisista, juridisista tai tietoturvaan liittyvistä syistä.

Minne lähetämme tietosi

Vierailijoiden kommentteja saatetaan tarkistaa automatisoidun roskapostiestopalvelun kautta.

Omat yhteystietosi

Lisätiedot

Kuinka suojelemme henkilötietojasi

Miten toimimme tietomurron tapahtuessa

Kolmannet osapuolet, joilta saamme henkilötietoa

Henkilötietoon liittyvä automaattinen päätöksenteko ja profilointi

Toimialaan liittyvä lainsäädäntö

Save settings
Cookies settings