Säästäminen • Järjestysvinkit

Tunnesuhde

Säästäminen

Kuinka säästäminen liittyy järjestämiseen?

 

Ajattelen usein, kuinka oma elämäni on muuttunut ostoskeskusten (lue juttu olen entinen shoppailuaddikti) ja sisustusliikkeiden pyörteistä seesteisempään ja toisten ihmisten auttamiseen. Tavaroita saan nähdä todella paljon ja kuulla tarinoita niiden takana. Tavarasta irtipäästäminen koetaan haastavaksi, koska aikanaan siitäkin on maksettu kova hinta. Selitellään itsellemme kuinka tuostakin voisi saada hyvät rahat – ”en missään nimessä anna sitä ilmaiseksi pois.”

Internetissä, houkutusten ihmemaassa, vaatteiden tilaaminen  ja shoppailu lisää kasojen määrää sekä aukkoa pankkitilillä.

Ostamiseen liittyy sekä rahan, tilan ja hallinnantunteen menetys. Tulee tehtyä huti -ja virheostoja, joiden takana on pettymystä kodin ja arjen pyörteisiin. Väsyneitä valintoja seuraa turhautuneisuus. Rahahuoli lisää menetyksen pelkoa ja pelon aikaansaamaa tunnetta tyynnytetään kirpputoreilla ja ”pienillä” ostoksilla tai tehdään hankintoja yli oman budjetin osamaksua käyttäen. Näin oravanpyötä on valmis.

Näin säästät!

Mua kiinnostaa kulutuskäyttäytyminen, ihminen ja kokonaisuus. Todella paljon näen asiakastyössä niitä unohtuneita vaatepusseja, palautuskasseja täynnä monenlaista kokoa ja hankintoja, joita ei ole monen vuoden aikana otettu käyttöön. Surullisinta siinä on, että virheinvestoinnit nakertaa pahasti vielä kuukausien ajan ja niihin hukutetut rahamäärät ahdistavat. Isojen vaate ja tavarakasojen alta harvoin löytää helposti mitään.

Jos et hahmota sitä mitä omistat teet takuulla virhearvioita kaupassa ja lohtuostoksilla.  Rahan häviäminen tililtä on helpompaa, kun sen sinne takaisin saaminen.

Rahahuoli ja viisi vinkkiä säästämiseen

Olenkin innostunut @rahahuoli Mirvan vinkeistä. Pyysin häneltä muutamia säästämiseen ja rahan kuluttamiseen liittyviä helpottavia kysymyksiä säästämisen aloittamiseen. Tästä voit tilata Mirvan budjetointipohjan ilmaiseksi.

◻ Miksi haluat säästää?

◻ Missä on mennyt pieleen ennen?

◻ Mikä on suurin este?

◻ Mikä on ensimmäinen askel? Miten voit lähteä muuttamaan sitä?

◻ Mitä teet tänään ja NYT asian hyväksi?

 

 

Mielestäni tätä hyvää kysymyssarjaa voisi hyödyntää tavaroista luopumisessa…

Lauran lisävinkit säästämiseen:

 1. Tee päätös, että et lähde kauppoihin viettämään aikaa. Ja jos satut kaupoille, kokeile niiden rahojen laittamista säästöön, jotka kuluisivat ”huuhaa”ostoksille. Ihan vaan vaikka vanhan säästölippaan tavoin.
 2. Pidä kirjaa mihin rahaa käytät. Ei ne isot tulot vaan ne pienet menot. Harkitse, ostatko haluun vai tarpeeseen.
 3. Mistä maksat? Tarkista, mitä tilaat kotiin, onko joissain sopimuksissa ”ilmaa välissä”(lehtitilaukset, sähkölaskut jne).
 4. Mikäli tunnet tarvetta ostamiseen ja lopettaminen tuntuu ylivoimaiselta puolita määrät ja tee muutoksia vähitellen. Katteettomat lupaukset ei johda hyviin lopputuloksiin.
 5. Väsyneenä tekee virhearvioita kaupassa kuin kotonakin. Ihmismuisti ei riitä kattamaan liian montaa kokonaisuutta kerralla. Suunnittele etukäteen kauppalistaa ja tee ”puutelista” asioista. Puutelistaa kannattaa pitää näkyvällä paikalla. Siitä voi tarpeen tullen ottaa kuvan kännykällä.

 

Iloa ja valoa arkeen, Laura

Instagramissa @laura_holmstrom_ lupasin tehdä juttua meidän perheen  kauppareissusta/ostoksista 2/kk. Aihe kiinnostaa, joten blogiin tulossa juttua. 🙂 lähiaikoina. Sitä ennen nähdään Instassa 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Yksi kommentti

 • Minea sanoo:

  Minulla on käytössä sovellus nimeltä Keep. Siihen saa luotua listoja ja muistiinpanoja (kuvilla tai ilman) ja se kulkee jatkuvasti mukana. Listat tähän aiheeseen liittyen minulla on 1) ostetut 2) tarvittavat ( keittiö ja muut erikseen) 3) 100 tavaran vähennyslista
  Toimii, helppo aina lisätä kun jotain juolahtaa mieleen ja poistaa. Suosittelen 🙂

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *